Selecteer een pagina

door Egon von Greyerz – 2 april 2023

Helaas is goud nu op weg naar hoogtes die voor de meeste mensen ondenkbaar zijn.

Aan alle mensen die mij in de loop der jaren hebben gevraagd waarom goud niet stijgt, heb ik geantwoord:

“Wens niet dat het goud aanzienlijk stijgt, want als dat gebeurt, zal uw levenskwaliteit opmerkelijk verslechteren.”

En we zijn nu op het punt in de wereld dat dit waarschijnlijk zal gebeuren.

Laat ik duidelijk zijn, het is nu de tijd om alle bezittingen die u hebt te beschermen om de totale vernietiging van bezittingen die op komst is te voorkomen. Meer hierover later in dit artikel.

HET FINANCIËLE SYSTEEM ZAL NIET OVERLEVEN

Ik kwam begin deze eeuw tot de conclusie dat een ziek financieel systeem de plaag van ongedierte in de vorm van schuld, die iets meer dan 50 jaar geleden begon, niet zou overleven.

Nixon’s sluiting van het goudraam in 1971 was het signaal dat dit muntstelsel zou eindigen, zoals alle muntstelsels in de geschiedenis. En voor diegenen die de geschiedenis van het geld niet bestudeerd hebben, laat me je vertellen dat GEEN FIATGELD IN DE HISTORIE OVERLEEFT IN ZIJN OORSPRONKELIJKE VORM. Dus nu al het geld naar NUL gaat, is het nooit de vraag geweest of, maar alleen wanneer het op de dollar gebaseerde muntstelsel zou sterven.

Dalai Lama zei:

“Als er een oplossing is voor een probleem, hoef je je geen zorgen te maken.
En als er geen oplossing is, is er geen reden tot zorg”.

Maar in dit geval ben ik van mening dat we ons wel degelijk zorgen moeten maken.

Dus helaas is zijn wijsheid niet van toepassing op het wereldwijde probleem waar de wereld nu mee te maken heeft.

LOOPT DE OORLOG IN OEKRAÏNE TEN EINDE

Begin januari van dit jaar schreef ik een artikel genaamd “OMINOUS MILITARY & FINANCIAL NUCLEAR THREATS COULD ERUPT IN 2023.”

Ik heb de dreiging van een grote oorlog de afgelopen 12 maanden in veel artikelen behandeld, bijvoorbeeld “Will nuclear war, debt collapse or energy depletion finish the world.”

Hoewel het nog te vroeg is om echt optimistisch te zijn, ziet het er nu naar uit dat mijn voorspelling dat Rusland deze oorlog nooit zal verliezen, dichterbij komt.

Oekraïne maakt van de Slag om Bakhmut hun laatste stand in Stalingrad (WOII 1943).

Oekraïne heeft het merendeel van zijn resterende troepen ingezet om deze slag tegen Rusland te winnen. Als ze in Bakhmut verliezen, gelooft zelfs Zelensky dat dit het einde voor Oekraïne kan betekenen.

Hier is het artikel van Associated Press (AP) waarin Zelensky laat doorschemeren dat Oekraïne deze oorlog zou kunnen verliezen –

“Ukraine’s Zelensky: Any Russian victory could be perilous.”

Als Bakhmut valt voor de Russische troepen, zal Poetin “deze overwinning verkopen aan het Westen, aan zijn maatschappij, aan China en Iran”, aldus Zelensky in het AP-interview.
“Als hij wat bloed voelt – ruikt dat we zwak zijn – zal hij aandringen, aandringen, aandringen!”

Scott Ritter, de voormalige inlichtingenofficier en wapeninspecteur van de VN gaf zojuist dit interview waarin hij gelooft dat Oekraïne op het punt staat de oorlog te verliezen:

Scott Ritter – It is over!

HET EINDE VAN DE AMERIKAANSE HEGEMONIE

Aan het begin van het Oekraïne-conflict maakten ik en enkele anderen de analogie met de Cubaanse Raketcrisis in 1962 (die ik mij nog goed herinner), toen Kennedy een ultimatum stelde aan Chroesjtsjov om de kernraketten die op de VS gericht waren terug te trekken of een oorlog tegemoet te zien.

Op dezelfde manier als met Cuba zou Rusland nooit accepteren dat Oekraïne een NAVO-land werd. Maar helaas zagen de Amerikaanse neocons dit conflict als de laatste kans om de militaire, politieke en economische hegemonie van de VS van de totale ineenstorting te redden. Rusland verslaan was de laatste kans voor de VS. Maar het ziet er nu naar uit dat ze zullen falen, wat het lot van het Amerikaanse rijk bezegelt.

De Amerikaanse neocons dwongen een veel te gewillig Europa om niet alleen in te stemmen met de sancties tegen Rusland, maar ook rechtstreeks bij te dragen aan de oorlog, zowel met geld als met materieel.

Deze fatale fout van Europa en vooral Duitsland verplettert de Europese economie volledig. Maar wat de Amerikaanse neocons nooit begrepen hebben is dat de Amerikaanse sancties de hele wereld zouden treffen en in het bijzonder de door schulden geteisterde VS en het Westen.

Aan het einde van een economisch tijdperk vinden onverwachte gebeurtenissen plaats die het lot van een afbrokkelend imperium bezegelen.

HET EINDE VAN DE CENTRALE BANKIER

Het script voor de eerste 22+ jaren van de jaren 2000 kon niet perfecter zijn als het laatste glutinous feest van Gargantua The Central Banker. (Gargantua – boek van Rabelais 1543)

Centrale bankiers zijn de belangrijkste veroorzakers van de huidige crisis, die meer dan 100 jaar geleden begon.

Belangrijke gebeurtenissen in de jaren 2000, veroorzaakt door verkeerd beleid van de Centrale Bank:

2000-2 Ineenstorting van de markt: Tech aandelen dalen met 80%.
2006-8 Subprime bankcrisis: Dow met 54% gedaald, massale gelddruk
2009-21 Aandelen en activamarkten exploderen: Dow 6x zo hoog, Nasdaq 16x zo hoog
2006-20 Manipulatie van de rente: Amerikaanse 10-jarige schatkist is gedaald van 5,4% naar 0,5%.
2000-23 Explosie van de Amerikaanse schuld: 3,5X gestegen van $27t in 2000 tot $95t in 2023.
2000-23 Wereldwijde schuldenexplosie: 3x zo hoog van $100t in 2000 tot $300t in 2023.
2020-23 Reële inflatie VS EU: Van 0% in 2020 tot 10%+ in 2023.

De extreme bewegingen en volatiliteit die in bovenstaande tabel worden geïllustreerd, hebben niets te maken met vrije markten.
Het zijn de duidelijke gevolgen van schaamteloze manipulatie van markten en marktomstandigheden door centrale banken. Zulke extreme bewegingen zouden nooit kunnen plaatsvinden als de markten de natuurwetten en de wetten van vraag en aanbod zouden volgen.

In een niet-gemanipuleerde markt zou het bijvoorbeeld totaal onmogelijk zijn dat krediet exponentieel toeneemt en de rente op nul blijft. Het basisprincipe van vraag en aanbod zou de kosten van geld doen stijgen, wanneer de vraag naar krediet toeneemt. En als er geen vraag zou zijn, zouden de kosten van geld uiteraard dalen tot het niveau waarop de vraag weer toeneemt.

Als de markten het natuurlijke ritme van de natuur zouden mogen volgen, zouden ze zichzelf corrigeren zonder extreme pieken en dalen.

Dit is zo fundamenteel, dat een 7-jarige het zou begrijpen. Maar de Centrale Bankiers verkiezen het te negeren.

Het voor de hand liggende gevolg van markten die zich natuurlijk ontwikkelen zonder interventie, zou betekenen dat we ons kunnen ontdoen van Centrale Bankiers. Hoe geweldig! Geen centrale banken, geen manipulatie en geen extremen in de economie of de markten.

Jammer genoeg zijn zulke eenvoudige oplossingen de uitzondering in de geschiedenis, met hebzucht en macht die de mensheid drijft in plaats van rede en logica.

De bankiers wisten duidelijk wat hen te doen stond toen zij in 1910 op Jekyll Island bijeenkwamen om het Amerikaanse en mondiale monetaire systeem te controleren. Op deze bijeenkomst beraamden ze de oprichting van de Fed in 1913 en volgden het axioma van Mayer Amschel Rothschild, een Duitse bankier eind 1700: “Laat mij het geld van een land uitgeven en controleren en het kan me niet schelen wie de wetten schrijft.”

Van de Amschel Rothschild tot Jekyll Island en Nixon die het goudraam sloot in 1971, hebben de centrale bankiers en bankiers met succes de controle genomen over de uitgifte van exponentieel grotere hoeveelheden geld en schuld, zowel voor hun eigen voordeel als voor een zeer kleine elite die ervan kon profiteren.

Omdat ze een structuur hadden gecreëerd die boven de wet stond, zoals Amschel zei, hadden ze tot nu toe de volledige controle over hun eigen lot, waarbij regeringen werden gedicteerd door de centrale bankiers en bankiers. Zo dicteerden in 2008 de Fed en een aantal vrijwel failliete banken, waaronder JP Morgan, Goldman, Morgan Stanley, Bank of America, Barclays enz. hun eigen reddingsvoorwaarden aan de VS en andere regeringen.

Maar we mogen niet vergeten dat 2006-9 slechts een repetitie was. De finale begint nu. De opgebouwde schuld heeft nu een zodanig niveau bereikt dat het financiële systeem nu te groot is om te overleven.

Drie Amerikaanse en één Zwitserse bank zijn twee weken geleden ten onder gegaan, hoewel twee van de vier tijdelijk en tegen hoge kosten zijn gered. De Zwitserse regering kon het zich niet veroorloven Credit Suisse ten onder te laten gaan en steunt de overname van Credit Suisse door UBS tegen een mogelijk buitengewone kostprijs van 209 miljard Zwitserse frank.

Centrale banken staan klaar om de volgende bankrun te stoppen. Velen verwachtten dat Deutsche Bank de volgende zou zijn. Regeringen zullen zo lang mogelijk voorkomen dat grote banken ten onder gaan, om wereldwijde besmetting tegen te gaan. Maar ze zullen natuurlijk falen.

De FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) heeft momenteel een kapitaal van 128 miljard dollar om een totaal van 18 biljoen dollar aan deposito’s te ondersteunen. Met een dekking van 0,7% is het dus gegarandeerd dat de Amerikaanse overheid snel zal moeten bijspringen als de volgende Amerikaanse banken failliet gaan. Hetzelfde geldt voor Europa, waar de meeste EU-banken en de ECB er vreselijk aan toe zijn.

De totale activa van de centrale banken bedragen 25 biljoen dollar, minder dan 10% van de wereldwijde schuld vóór derivaten. De komende jaren zullen de wanbetalingspercentages waarschijnlijk meer dan 50% bedragen, wat betekent dat er nog veel meer geld zal worden gedrukt.

ALLE ACTIVA ZIJN GEPRIJSD OP DE MARGE – BESCHERM UZELF

Nu de huidige activabubbels ten einde lopen, zullen de uitgangsdeuren volledig worden geblokkeerd door paniekerige verkopers.

Alle activa zijn in de marge geprijsd en dat geldt des te meer omdat de huidige activabubbels zijn gecreëerd door de meest gigantische schuldenbonanza. Een extreem voorbeeld: als er op de huizenmarkt één verkoper is en geen koper, zal de prijs van alle huizen naar nul gaan. Hetzelfde geldt voor de aandelenmarkt.

Maar als beleggers naar de uitgang rennen, zullen de meesten het niet halen, omdat er op een gegeven moment geen kopers meer zullen zijn, tegen welke prijs dan ook.

Zo kan de prijs van aandelen, obligaties of onroerend goed in reële termen met 75% tot 100% dalen. Sommige marktwaarnemers zeggen dat dit in de geschiedenis nog nooit is gebeurd, dus het zal vandaag ook niet gebeuren. Ja, natuurlijk kan ik het mis hebben, maar wat we moeten onthouden is dat we ook nog nooit in de geschiedenis een wereldwijde schulden- en activabubbel van deze omvang hebben gehad. We bevinden ons dus in onbekende wateren en conventionele wijsheid is niet van toepassing en is gewoon conventioneel zonder enige wijsheid.

In elk geval moeten beleggers zich geen zorgen maken over de mate waarin hun activa kunnen dalen. In plaats daarvan moeten ze zich zorgen maken over de bescherming tegen het risico dat dit gebeurt.

Ten eerste moeten beleggers zo liquide mogelijk worden. Ten tweede moeten schulden worden terugbetaald. Niemand zal willen dat de bank zijn activa voor een spotprijs afpakt.

Staatsobligaties op korte termijn zouden voldoende bescherming kunnen bieden. Maar op middellange en lange termijn zullen overheden in het beste geval de waarde van de munt vernietigen en in het slechtste geval ook in gebreke blijven.

Materiële activa zijn ondergewaardeerd en een goede investering om te bezitten.

Fysiek goud en zilver buiten het banksysteem is de ultieme bescherming, net als in elke crisis.

Het is absoluut cruciaal om nu goud en zilver te kopen voordat beleggers in paniek raken. Er is zeer weinig goud en zilver beschikbaar om te kopen. Momenteel wordt alle productie geabsorbeerd en aan een stijging van de vraag kan niet worden voldaan door een groter aanbod, maar alleen door veel hogere prijzen.

Maar vergeet niet dat goud en zilver ook in de marge geprijsd zijn, dus als de vraag toeneemt, kunnen we een situatie bereiken waarin er geen zilver of goud meer beschikbaar is tegen welke prijs dan ook.

Dus mijn zeer sterke advies is om niet te wachten op de kudde, omdat je dan waarschijnlijk geen zilver of goud en geen bescherming meer hebt.
Maar uiteindelijk, zoals ik heb benadrukt, kunnen de $2 quadrillion schulden en derivatenverplichtingen, niet gered worden.

In de komende jaren zal het financiële systeem onder zijn eigen gewicht instorten, ondanks en ook dankzij de komende grootste gelddruklawine die de wereld ooit heeft meegemaakt.


Bron:
https://goldswitzerland.com/the-everything-collapse/


MUST READS:

DIT IS HET! – HET FINANCIËLE SYSTEEM IS TERMINAAL GEBROKEN.

‘Dollar verliest binnenkort status als wereldreservemunt en de gevolgen zullen desastreus zijn’

Check ook de reacties onder dit artikel.