Selecteer een pagina

Met kleine vliegtuigjes sproeien de Argentijnse boeren pesticiden over hun land. Ondertussen dwarrelen de gifstoffen neer in omringende dorpen en steden. De sojaproductie brengt welvaart naar het noorden van Argentinië. Maar tegen welke prijs? Kinderen krijgen kanker of worden misvormd geboren.

Afwijkingen
Vita Aylon woont in het hart van de Argentijnse sojaproductie. Ze vertelt in Het Parool: “In het begin hadden we geen idee wat er werd gespoten. Als de velden grenzend aan onze buurt werden besproeid, renden onze kinderen joelend het vliegtuigje achterna. Totdat het begon op te vallen hoeveel buurtkinderen met mondkapjes op liepen vanwege lymfeklierkanker, of werden geboren met afwijkingen. Tachtig procent van de geteste buurtkinderen bleek pesticiden in het bloed te hebben.”

Horacio Lucero, hoofd moleculaire biologie van de Argentijnse Universiteit Nordeste, en onderzoeker voor het Argentijnse Kankerfonds, ontdekte de toename van kanker bij kinderen in de regio Chaco in Noord-Argentinië. “Alle moeders bleken op het platteland te wonen, omringd door katoen en later door sojavelden waar grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen werden gespoten, met name glyfosaat.”

Kanker
Een studie van de provinciale overheid van Córdoba toonde aan dat in dorpen omringd door soja tot twee keer zo veel mensen stierven aan kanker tussen 2004-2009. Uit een grootschalig laboratoriumonderzoek bleek dat kinderen uit de sojaregio’s drie tot vier keer de normale waarden van dna-schade hadden, die op latere leeftijd tot kanker kan leiden.

Export
Soja is een van de belangrijkste exportproducten van Argentinië, goed voor een derde van de totale uitvoer. De Argentijnse soja-boom begon met de genetisch gemodificeerde zaden van Monsanto, RoundupReady. Deze zijn bestand tegen Roundup, de onkruidverdelger van het omstreden bedrijf. In Roudup zit glyfosaat, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ wordt genoemd.

Veevoer
Maar het westen en Azië kunnen niet zonder goedkope soja, die wordt gebruikt als veevoer. Ook voor Nederland zijn de sojabonen de motor van de bio-industrie. Nederland is bovendien na China de tweede verwerker en doorvoerhaven van soja ter wereld. Het gaat bijna altijd om de genetisch gemodificeerde variant, die in de EU niet eens geteeld mag worden.

Bron(nen):   Het Parool


Bron:
https://urubin.nl/blog/view/7304/de-hoge-prijs-voor-goedkope-soja-kinderen-krijgen-kanker-of-worden-misvormd-geboren



CANOLA-OLIE: HOE CANADA ONS ALLEMAAL OVERTUIGDE OM MOTOROLIE TE ETEN

Koolzaadolie begon als motorsmeermiddel en als brandstof voor het opwekken van licht, maar tegenwoordig is het te vinden in keukens over de hele wereld. Dus hoe is die overgang tot stand gekomen?

Canola is een soort koolzaad dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor de productie van olie voor onder meer lampen of als smeermiddel voor industriële machines. U bent waarschijnlijk ooit langs koolzaadvelden gereden – herkenbaar aan hun levendige gele kleur. Het staat bekend als een van ’s werelds oudste gecultiveerde planten en werd voor het eerst geregistreerd als gebruikt voor olielampen in de 13e eeuw in Noord-Europa. In India werd het tot 4.000 jaar geleden gebruikt, terwijl er 2000 jaar geleden aanwijzingen zijn van gebruik in China en Japan.

CANADA ZAG EEN GAT IN DE MARKT VOOR CANOLA

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde Canada enorme hoeveelheden koolzaad om vliegtuigen, scheepsmotoren en andere machines te smeren. Toen de oorlog het vervolgens moeilijk maakte om Europese en Aziatische koolzaadolie te verkrijgen, ontstond er een kritiek tekort. De Canadese regering zag de kans in en ging op zoek naar andere toepassingen voor het product waar ze zo goed in waren geworden.

Vroege versies van eetbare Canola-olie vielen echter niet goed. De uitdaging was om Erucic acid en glucosinolaat kwijt te raken, die onaangenaam smaakten en mogelijk slecht waren voor het hart.


How Canada convinced the world to eat engine lubricant

Het duurde een aantal decennia om het gewenste product te bereiken. Ten slotte kwamen twee personen aan de Universiteit van Manitoba, Canada – Richard Downey en Baldur Stefansson, met de doorbraak om van een ‘motorolie’ een supergoedkope bakolie te maken.

Hun product werd bekend als ‘canola’, wat eigenlijk staat voor Canadese olie, laag zuur.


Bron:
https://www.worldunity.me/canola-olie-hoe-canada-ons-allemaal-overtuigde-om-motorolie-te-eten/


Canola Oil: Heart Disease in a Bottle
https://goodfoodfighter.com/canola-oil-heart-disease-in-a-bottle/

The Oiling of America (naar mijn mening een MUST WATCH!)


Hoogleraar Capel vergelijkt wereldwijd corona bedrog met onterechte angst voor cholesterol
https://wakkeren.nl/hoogleraar-capel-vergelijkt-wereldwijd-corona-bedrog-met-onterechte-angst-voor-cholesterol/

De Gates Foundation destabiliseert ook de voedseleconomie van Afrika. De herstructurering van de wereldwijde voedselproductie
https://wakkeren.nl/de-gates-foundation-destabiliseert-ook-de-voedseleconomie-van-afrika-de-herstructurering-van-de-wereldwijde-voedselproductie/