Selecteer een pagina

Uit een onlangs gepubliceerde studie van de Universiteit van Alabama in Birmingham (VS) heeft aangetoond, dat een dieet van laag koolhydraat voedsel – inclusief drie eieren per dag – is voor ons het gezondst als we op leeftijd komen. Vanaf ca. 65 jr., zo blijkt uit deze nieuwe studie. Het vermindert het risico op type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes) en hartaandoeningen en helpt ons zelfs om gewicht te verliezen. En ondanks de jarenlange gezondheidswaarschuwingen over hoe eieren het cholesterolgehalte verhogen, verbetert het eten van eieren, eigenlijk de gezondheid van de slagaders, aldus de onderzoekers van deze universiteit.

Het eten van drie eieren per dag – waarbij het advies ooit is geweest om niet meer dan drie eieren per week te eten – verbetert het algehele cholesterolprofiel van het lichaam en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Het vetarme dieet met weinig koolhydraten lijkt vooral gezond bij oudere mensen. De onderzoekers zetten 34 zwaarlijvige mensen, tussen 60 en 75 jaar oud, gedurende acht weken op een zeer laag koolhydraatarm dieet of een vetarm dieet.

De mensen op het koolhydraatarme dieet, verloren 10% van het lichaamsvet, terwijl de mensen op het vetarme dieet slechts 2% verloren. Daarnaast zag de ‘koolhydraatarme groep’ ook hun insulinegevoeligheid verbeteren en hun vastende insulinespiegels dalen, wat suggereert dat ze hun risico op diabetes en hartaandoeningen hadden verlaagd.

Eén van de locomotieven die VALSELIJK de cholesterol-mythe-trein in volle vaart lieten denderen.. Time Magazine met Dr. Ansel Keys op de cover. Maar feitelijk was zijn onderzoek ernstig frauduleus door het opzettelijk weglaten van data die het cholesterolonderzoek een volledig andere uitkomst gegeven zouden hebben.

Hoofdonderzoeker Amy Goss over de bevindingen: “Eieren zijn een belangrijke, voedselrijke voedselbron, die van vitaal belang is voor de groei en ontwikkeling en voor het behoud van de spiermassa. Het koolhydraatarme dieet kan speciale voordelen hebben voor oudere mensen vanaf 65 jaar, een bevolking met een hoog risico op chronische ziekten, terwijl het nodig is om spiermassa te behouden.”

Waar komt die cholesterol-reputatie vandaan bij eieren..??
Eieren hebben in het verleden ten onrechte de slechte reputatie gekregen en helaas geloven vandaag de dag nog steeds veel mensen de verkeerde informatie omtrent het ei. De cholesterolmythe besmette ook de reputatie van het eten van eieren. Je kunt geen gesprek beginnen over eieren, of de andere partij komt bijna reflexmatig, met de opmerking over ‘cholesterol’.. FOUT..!

Maar zijn eieren nu wel of niet goed voor je? Moet je ze vermijden? Het antwoord dat je krijgt op deze vraag, hangt af van aan wie je het vraagt. Veel reguliere artsen zouden zeggen, dat eieren je cholesterol verhogen en dat je ze moet vermijden. Sommigen zeggen dat alleen het eiwit gebruikt zou moeten worden vanwege het cholesterol in de eierdooier. Ook zijn er nog steeds artikelen te vinden die het idee verspreiden dat eieren schadelijk zijn, en dat men ze zou moeten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wie heeft er niet in deze propaganda gelooft en waarop baseren deze ‘deskundigen’ hun oordeel over eieren-eten..? Propaganda verspreid in de media en door de farmaceutische industrie. Maar vele natuurgeneeskundigen weten dat eieren goed zijn voor het menselijk lichaam en dat reguliere artsen het bij het verkeerde eind hebben! FEITELIJK zijn eieren een superfood, die boordevol voedingsstoffen zitten, en vitaminen en gezondheidsvoordelen.

Nee, ze verhogen niet je cholesterol?
Een van de meest voorkomende redenen dat eieren vermeden worden is om de angst voor een hoog cholesterol. Meerdere studies hebben echter uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol niet verhogen, maar juist verlagen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat degenen die drie eieren per dag aten gedurende twaalf dagen, een lager LDL cholesterol en een verhoogd HDL hadden. Een ander onderzoek laat zien dat degenen die vier of meer eieren per week aten, een lager cholesterol hadden dan degenen die maar één ei per week aten.

© Kiyoshi Awazu

Dit is waarom eieren gezond voor je zijn:

  1. Boordevol vitaminen en mineralen – waaronder de vitamines A, B, C, D, E, K.
  2. Verlaagt de bloeddruk – peptiden in het ei helpen een hoge bloeddruk te verlagen.
  3. Eiwitrijk – een ei bevat 6 gram eiwitten.
  4. Omega 3 – eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren, een voedingsstof dat goed is voor je hart.
  5. Negen essentiële aminozuren – het ei is de enige voedingssoort dat alle negen essentiële aminozuren bevat.
  6. Cholesterolverlagend – hoewel eieren cholesterol bevatten, hebben studies uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen.
  7. © Kiyoshi Awazu Goed voor de hersenen – een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van insuline en choline. Ongeveer negentig procent van de Amerikanen hebben een tekort aan choline. Een voldoende hoeveelheid aan choline is essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel.
  8. Luteïne en zeaxanthine – deze carotenoïden zijn essentiële stoffen voor de ogen en ze beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
  9. Tryptofaan en tyrosine – deze twee aminozuren bevatten goede eigenschappen van de antioxidant. Trytofaan is belangrijk omdat het wordt omgezet in serotonine, een stof die je humeur verbetert en wordt omgezet in melatonine, wat een goede slaap bevordert.
  10. Macula degeneratie – eieren beschermen de ogen tegen de ontwikkeling van ouderdomsgerelateerde macula degeneratie (een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies), dankzij de luteïne en zeaxanthine.
  11. Vitamine B12 – vitamine B12 is belangrijk voor het omzetten van homocysteïne naar moleculen als glutathion, een belangrijk antioxidant.
  12. Calciumrijk – een ei bevat vijftig milligram (vijf procent) calcium. Hoewel het dus geen grote bron van calcium is, kan een verhoogde inname het risico op colonpoliep (dikke darm poliepen) en borstkanker verlagen.
  13. Hartproblemen – de choline in eieren is cruciaal in het verlagen van ontstekingen die tot hartkwalen leiden.
  14. Geboorteafwijkingen – eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen helpt te voorkomen tijdens de zwangerschap. Een ei bevat 44 milligram (elf procent) foliumzuur.
  15. Vitamine A –  een ei bevat negentien procent vitamine A van de AHD (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), dat een belangrijke rol speelt in de bevordering van het immuunsysteem.
  16. Haar en nagels – zwavel, vitaminen en mineralen bevorderen de groei van haar en nagels.
  17. Oxidatieve stress – selenium, een essentiële macronutriënt in eieren, vermindert oxidatieve stress.
  18. Tumoren – eieren zijn een uitstekende bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het voorkomen van kanker en in het bijzonder prostaatkanker.
  19. Ogen – naast de bescherming tegen macula degeneratie, de antioxidanten in eieren beschermen de ogen ook tegen de blootstelling aan UV straling.
  20. Staar – de antioxidanten worden ook in verband gebracht met een vermindering van de ontwikkeling van staar (cataract) op latere leeftijd.
  21. Immuunsysteem – het ijzer in eieren draagt bij aan een gezond immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen.
  22. Gewichtsverlies – bij een onderzoek van de Louisiana State University verloren de deelnemers die eieren aten in plaats van bagels meer gewicht en kregen meer energie.
  23. Borstkanker – een recent onderzoek wijst uit dat vrouwen die een hoge hoeveelheid choline consumeerde, 24 procent minder kans hadden op borstkanker.
  24. Vitamine D – de meerderheid van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, wat essentieel is voor de stimulatie van een gezond immuunsysteem en het voorkomen van kanker. Een ei bevat 41 IE van de 600 IE dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine D.
  25. Ontstekingen – Choline vermindert de kans op ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer, cognitieve afwijking en diabetes type 2.
  26. Foetus – Choline in eieren is essentieel voor zwangere vrouwen voor de hersenontwikkeling en het voorkomen van een neuraal buisdefect.
  27. Hartaanval en beroerte – meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat eieren bloedproppen kunnen voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroerte vermindert.
  28. Geheugen – het hoge aantal vitaminen en voedingsstoffen in eieren, met name choline, verbeteren de geheugenfunctie en cognitieve vermogens.
  29. Goedkoop – eieren kunnen voor een voordelige prijs gekocht worden bij de lokale boer. Een andere optie is om je eigen kippen te houden. Dit bespaart niet alleen geld en levert het gezonde voedingsstoffen op, ook kun je de eieren verkopen om de onkosten terug te verdienen.
  30. Afwisseling – er zijn talloze manieren om een ei te bereiden. Je kunt ze rauw eten, als roerei in kokosolie, of gekookt. Je kunt ook variëren door het toevoegen van kruiden en groenten, zoals in een omelet.

Kies zoveel mogelijk voor biologische eieren, zodat je verzekerd bent van een antibiotica vrije ei met een hoog gehalte aan omega-3.


Bron:
https://www.wanttoknow.nl/nieuws/heel-gezond-leven-2-tot-3-eieren-per-dag/


Eieren eten is dus gezond.


The Oiling of America (naar mijn mening een MUST WATCH!)